Pers

Oorsprong                                                                                         

De geschiedenis van de Pers gaat terug naar de zeventiende eeuw toen voor het eerst een voorouder van de pers uit Iran (het vroegere Perzië) naar Italië werd geïmporteerd. Later werden er vanuit Turkije Angora types naar Frankrijk gebracht. Het is bekend dat Louis XV een witte Angora heeft gehad. In de eertse helft van de negentiende eeuw zijn er kruizingen geweest tussen de Italiaanse (perzië) en de Turkse Pers. In 1871 werden de eerste Perzen tentoongesteld in de Crystal Palace. Britse fokkers gebruikte Angora katten om de Pers een betere vacht te laten krijgen. Ook is er veel werk gemaakt van het verkrijgen van verschillende kleuren met als resultaat een 200 verschillende variëteiten. Enkele variëteiten zijn ook in sommige landen onder nieuwe rasnamen verder gegaan, denk bijvoorbeeld aan de Exotic (kortharige Pers). De Pers is zonder twijfel wereldwijd het populairste ras en heeft aan de wieg gestaan bij de ontwikkeling van de Brits Korthaar en de Heilige Birmaan.

Karakter

Zeer vreedzaam en huiselijke kat. Erg gehecht aan z’n baas en hij heeft een zachtaardig, sociaal en vriendelijk karakter. Ze houden ervan om vertroeteld te worden en ze zijn zich bewust van hun aristocratische verschijning. Vergeleken met andere katten is de Pers niet erg speels. Hij houd van z’n rust. en van de vertroeteling van z’n baas. Waarschijnlijk zijn deze karakter trekken er de reden van dat hij zo inmens populair is. Hij voelt zich ook in een klein appartement prima thuis.

Uiterlijk

Middel groot tot groot. 3,5 tot 7 kg. Erg lange vacht, korte ledematen. Gedronken met massief lichaam. Adelijk, Majestueuse verschijning.